Clubavond 10 april 2018.

 

We raken al aardig gewend aan de nieuwe omgeving. De inrichting van de zaal is nog even een dingetje. Maar met wat proberen komen we misschien wel tot een goede positie van eenieder.
De voorzitter opent de vergadering met twee mededelingen, in orde van belangrijkheid. Hein heeft bezoek gehad van Mary. En zij kon berichten dat het langzaam beter gaat met Hein. Hij kan binnenkort wellicht weer een clubavond bezoeken. Goed bericht!
De tweede mededeling was ook een goed bericht.
Protest HELPT… blijkt! Rob nam geen genoegen met het juryoordeel over zijn film, een nieuw begin, en tekende bezwaar aan. En met resultaat. De punten kon niemand ons nog geven, maar in ieder geval hebben we nu 4 films die zilver+ hebben behaald. Nu is reeds zeker dat er 4 films van onze club te zien zijn op 28 april te Hillegom op het regiofestival. Dus komt allen!!!

Voor we de avond starten met een selectie van de NOVA films 2017, krijgen we een amuse!
Een compilatie van de verhuizing van clubgebouw de Ham naar de Lorzie. Een co-productie van Evert en Koos. Koos heeft opnamen gemaakt van onze eerste clubavond in de Lorzie.
Evert heeft het aan elkaar geplakt. Een leuke film….. goed voor het archief! We zagen zelfs Lous nog even op de koffiekan.

Dan, waar het om te doen was, het hoofdgerecht. Een selectie van de NOVA films 2017.

Nummer 1, de afrekening van Jef Caelen.
Een man op leeftijd die toch nog iets anders wilde proberen. Waarschijnlijk wat jonger dan zijn vrouw. De man werd het huis uitgezet. Einde: een drama, zoals je kon verwachten.
Een goede film, goed acteerwerk, goed camerawerk en goede belichting. Een echte Jef Caelen film. Hoog niveau. Minpuntje: het verhaal ….. je zit op iets te wachten, maar het komt niet. In groepjes konden we onze mening geven, met elke groep een aspect van de film.

Nummer 2, Nuestra Senora del Ricio van Rene Roeken.
Hieronder het juryverslag:

In Spanje gaat aan de verering van de heilige Maagd een lange en moeilijke reis vooraf. De maker heeft deze reis in beeld gebracht door de gebeurtenissen te stapelen in een mix van flashback en parallel- structuren. Deze mooie en sfeervolle beelden geven de kijker inzicht in de gevoelens, devotie en saamhorigheid van de deelnemers. De tekst middels de voice-over is daarbij ondersteunend aan de gevoelens van de maker en van de deelnemers. Mooi dat de maker zelf deelgenoot van deze reis is. Tijdens de tocht lijken de beelden zich wat te herhalen.
Daardoor heb je het risico dat de aandacht wat verslapt. Ook het grote feest is spectaculair in beeld gebracht. Maar ook hier zien we veel totaalbeelden die zich wat lijken te herhalen. De cameravoering is mooi en indringend. Wel zijn er soms wat minder stabiele opnamen, die beter weggelaten hadden kunnen worden. De teksten zijn mooi en toevoegend. Het live-geluid is prima geregeld en ondersteunt de beelden. De indruk wordt gewekt dat er aan de film een goede voorbereiding is voorafgegaan. De nadruk is terecht meer op emotioneren dan informeren.

En daar waren we het mee eens. Een prachtige film. Terecht een winnaar van een super NOVA. Jammer dat onze Jose er niet was. Denk dat hij genoten had!

Als dessert:
Nummer 3, Wildest Tanzania van Magda Verbist
Een mooie film over Tanzania en het wild. Mooie beelden maar misschien nog mooier de voice- over. Een prachtige stem met Belgische tongval. Daarbij nog lyrische teksten:

De Savanne snakt naar regen. Hitte en dorst aan het einde van het droge seizoen zijn uitputtend. De moesson voert vanuit de Indische Oceaan de bevrijdende regen aan en tovert de Serengeti tot leven.
En wat de denken van: zo broos als porselein en ze putten kracht uit hun aantal.
En nog een: hun honingkleurige vacht valt niet op tussen de palmen.
Alleen als zo’n voice- over tekst brengt je film naar een hoger niveau! Je moet het maar kunnen …..
Minpuntje, en dat moet ook worden vermeld, is de weinig toegepaste set-noise. Die is bijna de hele film niet te horen. En dat is jammer….. want beeld en geluid horen bij elkaar.

We hebben weer genoten van de mooiste films van Nederland en weten weer waar we staan!

Na afloop hoorde ik nog iemand zeggen, wat jammer dat niet meer mensen dit soort films te zien krijgen. Dat is zeker zo. En John de Mol, onze mediaspecialist maar zoeken naar goede programma’s. John, ga maar door met je UTOPIA …
Maar niet klagen dat je maar 300.000 kijkers hebt. Had je maar films uit de NOVA-theek moeten draaien!

Mart